Slaný karamel – úžasný objav posledných rokov. Spojenie slanej a sladkej chuti má rozhodne niečo do seba. Čo povieš?
Ak si ho chceš dopriať niekde z obchodu, vie byť aj celkom drahý a nie vždy úplne podľa našich predstáv. Tak prečo si ho nevyrobiť doma. Čo je lepšie ako domáca výroba, kde vieš presne, čo si do toho dala. A zároveň, keď si to vieš doma urobiť zdravšie. Predsalen, klasický slaný karamel je síce veľmi chutný, ale tie výživové hodnoty už až tak super nie sú. Vyskúšaj tento zlepšený slaný karamel a neoľutuješ!
Za chvíľku ho máš hotový, len zavrieš do fľaše, dáš do chladničky a každý deň máš o snack či raňajky postarané.
Čo budeš potrebovať?
- 150 g sušených ďatlí
- vriaca voda
- 50 g arašidového masla
- 1 čl škorice (cejlónska)
- soľ (morská/himalájska)
- sladidlo podľa potreby
Ako na to?
Najprv si ďatle zalejeme vriacou vodou. Keď trochu zmäknú, preložíme ich do misky (vodu nevylievame) a pridáme arašidové maslo, škoricu, trochu soli (radšej menej a potom dosolíte, aby ste to nepresolili). Podľa chuti pridáme ľubovoľné sladidlo. Ak sú ale ďatle dosť sladké, dosládzanie nebude potrebné.
Ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Vodu z ďatlí pridáme podľa toho, ako veľmi hustý chceme mať karamel. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.
Daj si ho na lievance, palacinky, vianočku, či len tak na lyžičku. Dobrú chuť!
0 komentárov