Bábovka tak trochu inak ako sme zvyknutí. Už ťa omrzela klasická bábovka s kakaom či čokoládou? Alebo chceš niečím nezvyčajným prekapiť návštevu?
Neboj sa troška experimentovať s chuťami a vyskúšaj túto skvelú bábovku s kokosom a citrónom, ktorá ťa rozhodne veľmi milo prekvapí.
Bábovka – čo budeš potrebovať?
- 4 vajíčka
- 200g kryštálového cukru
- 125ml mlieka
- 125ml oleja
- Šťava z 1 citróna
- Kôra z 2 citrónov (záleží aj od veľkosti, ja som mala dosť veľké citróny, takže už keď som pridala kôru do cesta, bolo cítiť po citrónoch, ak nie, treba kludne pridať)
- 200g hladkej špaldovej múky
- 1 prášok do pečiva
- 50g strúhaného kokosu
Postup
Komu sa nechce miešať bielky a žĺtky zvlášť, stačí vymiešať celé vajíčka s cukrom do peny, najlepšie mixérom – tak, aby bola hmota naozaj nadýchaná a trochu zväčšila objem.
K takejto dobre vyšľahanej zmesi prišľaháme mlieko, potom olej a šťavu a kôru z citróna. Pridáme strúhaný kokos a opäť premiešame.
V ďalšej miske si odvážime múku, pridáme prášok do pečiva a preosejeme. Túto suchú zmes pridáme k vajíčkam a len zľahka zapracujeme lopatkou/metličkou (múku už nemixujeme, inak by bábovka ostala ťažká a hutná, naozaj stačí len metličkou jemne prekladaním zapracovať).
Bábovkovú formu si vytrieme roztopeným maslom alebo rastlinným olejom a vysypeme kokosom. Pečieme na 180°C 45 minút podľa trúby do zlatista. To, či je bábovka hotová, spoznáme tak, že do nej pichneme špajľou a po vytiahnutí nesmie byť mokrá od cesta. Pozor ale, počas pečenia zbytočne neotvárame trúbu, ináč by sa nám mohlo stať, že bábovka tak pekne nenarastie.
Bábovku môžeme pocukrovať alebo poliať citrónovo/cukrovou zmesou (stačí, keď vymiešate šťavu z citróna, práškový cukor a trochu vody do želanej konzistencie)
Dobrú chuť!
0 komentárov