Ďalší super chutný koláč, ktorý máš raz dva. Tento hruškový koláč nemusíš piecť, jediné, čo sa varí, je krém. Ak ale predsalen preferuješ pečené koláče, ktoré rozvoňajú celý byt, máme pre teba aj takú verziu:)
S hruškami sa až tak často nepečie, čo je veľká škoda. Tak vyskúšaj niečo nové, čo ti oživí všeky chuťové poháriky!
Čo budeš potrebovať?
- Tart:
- 180g hladkej múky
- 50g práškového cukru
- 60g zmäknutého masla
- 4PL vody
- 2 žĺtky
- 1KL prášku do pečiva
- Štipka soliMožnosť náplne pre nepečený koláč :
- 300ml mlieka
- 150ml smotany na šľahanie
- 40g kryštálového cukru
- 1 van.cukor
- 2 žĺtky
- 1 bielok
- 1 zlatý klasPečený:
- 200ml mlieka
- 180ml smotany na šľahanie
- 40g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1vajce
- 1 žĺtok
- 1 zlatý klas
- Karamelizované hrušky:
- 2 hrušky
- 15g trstinového cukru
- 15g masla
- vanilkový extrakt
- Navrch:
- 2-3 hrušky
- trstinový cukor
Hruškový koláč – ako na to?
Najprv všetky suroviny na tart zmiešame ručne na pevné cesto, ktoré dáme na cca 1,5 hodiny do chladničky. Potom si pripravíme krém – nepečená verzia : 2/3 tekutiny necháme spolu s cukrom zovrieť. 1/3 tekutiny vymiešame so zlatým klasom a žĺtkami. Prilejeme naberačku horúcej zmesi a prelejeme k nej. Potom vymiešame hustý puding.
Puding prelejeme do misky, natesno zakryjeme fóliou a necháme do polovice vychladnúť. Neskôr vyšľaháme bielka nad parou do tuhého snehu. Premiešame ho do pudingu a necháme úplne vychladnúť.
Pečený: Všetky ingrediencie spolu zmiešame.
Hrušky: Najprv hrušky umyjeme a ošúpeme. Nakrájame na 0,5 cm plátky. Potom v hrnci roztopíme maslo s cukrom a pridáme doň nakrájané hrušky. Necháme pár minút podusiť do čiastočného zmäkknutia.
Neskôr tart vyberieme a necháme 5 minút postáť pri izbovej teplote. Formu vymastíme maslom. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5cm. Navinieme na valček a pomocou neho ho vložíme do formy. Dáme piecť na 180 stupňov 15 minút. Pri pečenom navrstvíme skaramelizovane hrušky, vylejeme náplň a pečieme na 170 stupňoch 20 minút.
Zvyšné hrušky nakrájame. Poukladáme na tart, zasypeme cukrom a pečieme ešte 30 minút. Nakoniec necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke.
Pri nepečenom navrstvíme hrušky, puding a navrch poukladáme ešte raz toľko skaramelizovamych hrušiek. Dáme na pár hodín stuhnúť do chladničky.
Dobrú chuť!
0 komentárov