Už len pri pomyslení na čerstvú mäkkú vianočku sa ti zbiehajú slinky, čo? Máločo dokáže až tak dobre rozvoňať celú domácnosť ako vianočka. Je úžasná samotná, s džemom, medom, čokoládou, či dokonca aj so šunkou. Dobre padne ako raňajky, desiata či dezertík po obede či večery. Je proste na každý deň.
No čo, urobili sme ti chute? Nie je to nič zložité, podrobného postupu zapletania je plný internet. Tak neváhaj a príjmy výzvu!
Vianočka- Čo budeš potrebovať
- 150ml vláčneho mlieka
- 21g droždia
- 45g kryštálového cukru
- 100g polohrubej múky
- 80g celozrnnej múky
- 70g hladkej špaldovej múky
- 40g masla
- 1 van. cukor
- 2 žĺtky
- 30g hrozienok
- kôra z polovice citróna (voliteľné)
- žĺtok s PL mlieka na potretie
- Mandle sekané či krájané na plátky
Postup
Z teplého mlieka, droždia, polovice cukru a lyžice múky necháme vzísť kvások. ktorý pridáme k ostatným surovinám (okrem posledných dvoch bodov receptu). Poriadne vypracujeme cesto – radšej ho miesime dlhšie ako kratšie, dobre vymiesené cesto je kľúčové k nadýchanosti vanočky. Necháme kysnúť, kým neznásobý svoj objem, približne pol hodinu až hodinu, podľa izbovej teploty.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na 6 častí, ktoré rozvaľkáme na cca 30cm šuľčeky. Zapletieme. Presunieme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút podkysnúť pod plátenou utierkou, aby nám cesto neobschlo.
Potrieme žĺtkom s mliekom a posypeme bohato mandľami. Pečieme 10 minút na 180 stupňov vo vopred vyhriatej rúre a potom ešte 30 minút na 160. Vianočku pravidelne sledujeme, pretože každá rúra pečie inak. Ak je vianočka zvrchu krásne hnedá, môžeme ju vyhlásiť za hotovú.
Necháme vychladnúť a dobrú chuť!
0 komentárov